• وبلاگ : تريبون
  • يادداشت : حرام شرعي در طرح ملي
  • نظرات : 0 خصوصي ، 7 عمومي
  • ساعت ویکتوریا

    نام:
    ايميل:
    سايت:
       
    متن پيام :
    حداکثر 2000 حرف
    كد امنيتي:
      
      
     
    + خواننده 
    با سلام1- از فتواي آيه الله بهجت(ره) مطلبي بر خلاف نظر قبلي برداشت نکردم مثلا: س 5262. بودن زن و مرد نامحرم در محلي خلوت-که کسي در آنجا نيست-در سه صورت زير چه حکمي دارد؟1)بچه اي مميز در آنجا باشد ولي کسي نتواند وارد شود. ج)اشکال ندارد، اگر خلوت اطلاق نشود. 2)کسي بتواند به آنجا وارد شود.ج)اشکال ندارد. 3)کسي نتواند به آنجا وارد شود، ولي اطمينان به عدم وقوع در گناه باشد.ج)احتياط خوب است. س 5263. آيا تنها بودن پزشک مرد با بيمار زن يا بالعکس در مطب(با توجه به اينکه کسي حق ورود بدون هماهنگي و اجازه به داخل مطب را ندارد، شرعا اشکال دارد؟ج) اگر خوف وقوع در حرام نباشد، اشکال ندارد. [استفتاءات(بهجت)،ج 4 ، ص 188-189]
    2- در مورد معناي ضرورت در کتاب معجم المصطلحات و الالفاظ الفقهيه ج 2 ص 410 آمده است: الضروري: کل ما تمس اليه الحاجه مما ليس منه بدّ. بنده عرضم اين است اگر واقعا مزاياي اين طرح بيشتر از معايب آن باشد و از طرفي مورد احتياج جامعه و باعث بهبود نظام سلامت باشد چرا اجراي ان ضرورت پيدا نکند و بالتبع قاعده "الضرورات تبيح المحذورات" جاري نباشد مگر دايره ضرورت به قدري ضيق است که نتواند اين مورد را شامل شود؟ اما اگر سخن در اين باشد که طرح مذکور اصلا مزايايي ندارد و يا معايب آن (با قطع نظر از محذورات شرعي)بيشتر از مزاياي آن باشد، در نظر قبلي عرض کردم که تشخيص ان با کارشناسان است نه در حيطه امثال من. و اگر مسئولين جمهوري اسلامي به نتيجه برسند که اجراي اين طرح ضروري است مادامي که خلاف ان از طرف تعداد قابل توجهي از صاحبنظران ثابت نشده باشد به مي پذيريم ولي در صورت اثبات خلاف بايد منتظر امثال تذکرات به جاي حضرتعالي و نهاد هاي مذهبي و از جمله مراجع معظم و بويژه رهبر بزرگوار انقلاب (حد اقل با تذکر خصوصي درخصوص اين گونه مسائل فرعي و در عين حال مهم ) در اعتراض به اين طرح خواستار توقف آن و يا طرح جايگزين باشند. و نکته پاياني اينکه شايد غير ضروري بودن اين طرح در حال حاضر براي شما اثبات شده است که مطلبتان را مرقوم داشته ايد . با تشکر و پوزش از اطاله کلام.
    پاسخ

    سلام. 1. به استفتاي زير توجه فرماييد: در صورتى كه پزشك زن هم وجود دارد؛ ولى احتمال مى‏رود كه متخصص مرد بيمارى را بهتر تشخيص دهد، تكليف چيست؟ T}همه مراجع (به جز آيت اللّه سيستانى و آيت اللّه تبريزى):{T تخصص بيشتر باعث نمى‏شود كه زن به پزشك مرد مراجعه كند؛ مگر آنكه ضرورت و احتمال خطر در ميان باشد.V}آيت اللّه صافى، هداية العباد، ج‏2، (النكاح)، م‏22، آيت اللّه نورى، استفتاءات، ج‏1، س‏933؛ امام خمينى، استفتاءات، ج‏3، (نظر)، س‏42 و 43 و84؛ آيت اللّه بهجت، احكام و استفتاءات پزشكى، ص‏30، س‏5 و 6؛ آيت اللّه فاضل، جامع المسائل، ج‏1، س‏2089؛ آيت اللّه خامنه‏اى، اجوبة، س 1303؛ آيت اللّه مكارم، استفتاءات، ج‏1، س‏1572؛ دفتر آيت اللّه وحيد.{V T}آيت اللّه تبريزى و آيت اللّه سيستانى:{T اگر تخصص پزشك مرد در آن بيمارى بيشتر باشد، مراجعه به او اشكال ندارد.V}آيت اللّه سيستانى، منهاج‏الصالحين، ج‏2، (النكاح)، م‏21 و sistani.org، (پزشكى)، س‏1؛ آيت اللّه تبريزى، استفتاءات، س‏1545 و صراطالنجاة، ج‏5، س‏1024 و 1023.{V (احكام نگاه و پوشش، سيد مجتبي حسيني، كد: 133/500018) 2. از يکي از وبلاگها ساير مسائل را که گردآوري کرده، نقل مي‌کنم: کار کردن زن و مرد نامحرم در يک اتاق به گونه اي که فرد سومي حضور ندارد، از نظر شرعي چگونه است؟ متأسفانه برخي مسئولان ادارات در اين رابطه اقدامي نمي کنند. حضرتعالي چه توصيه اي در اين رابطه داريد؟ حضرت آيت الله خامنه اي ؛ اگر خلوت با نامحرم صدق کند و يا خوف وقوع در حرام باشد، جايز نيست. حضرت آيت الله فاضل لنکراني (قدس سره)؛ در فرض مذکور، چنانچه ديگري نتواند وارد آنجا شود، چنانچه احتمال مفسده داشته باشد، جايز نيست و در اين صورت مسئولان ذيربط بايد تدابير لازم را بينديشند. حضرت آيت الله بهجت (قدس سره)؛ کار کردن مرد و زن نامحرم با هم مطلقاً حرام است. حضرت آيت الله سيستاني ؛ اگر خوف ابتلا به گناه باشد، جايز نيست و معمولاً اين گونه موارد منجر به گناه مي شود، بايد مسئولين ادارت اين امر را به شدت منع کنند. حضرت آيت الله صافي گلپايگاني؛ در مثل مورد سؤال، چنانچه درب اطاق بسته باشد که به طور متعارف امکان ورود براي شخص ثالث نباشد، خلوت با اجنبيّه است و جايز نيست. حضرت آيت الله مکارم شيرازي ؛ چنانچه امکان حضور فرد سوم نباشد، حرام است و الاّ جايز است. حضرت آيةالله تبريزي (قدس سره)؛ خلوت با زن نامحرمي در مکاني که محل رفت و آمد اشخاص نيست و ديگران در آنجا حضور پيدا نمي کنند، جايز نيست. حضرت آيت الله نوري همداني [2]؛ اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتي باشند که کسي در آنجا نباشد و ديگري هم نمي تواند وارد شود، چنانچه بترسند که به حرام بيفتند، بايد از آنجا بيرون بروند، ولي اگر طوري باشد که کس ديگر بتواند وارد شود يا بچه اي که خوب و بد را مي فهمد در آنجا باشد، اشکال ندارد. 3. ضرورتي که شما فرموديد و توضيح داديد ضرورتي نيست که فقه آن را ضرورت بداند. با اين منطقي که فرموديد مي‌شود همه احکام فقه را تعطيل کرد! ممنون از توجه و تذکرتان.